Pohánkový nákyp
POTREBUJEME:
200 g lúpanej pohánky
3 PL oleja
60 g masla
1 strúčik cesnaku nasekaný
1 cibuľa pokrájaná na drobno
15 cm póru posekaného na drobno
20 g oregana
2 vajcia
2 PL paradajkového pretlaku
1 ČL kurkumy
1 ČL ostrej paprikovej zmesi
2 PL posekanej petržlenovej vňate
60 g údeného syra
2 PL sójovej omáčky
soľ
PRÍPRAVA:
Pohánku varíme v osolenej horúcej vode 1 minútu, prikryjeme, zabalíme do deky a necháme dôjsť 20 minút. Potom prebytočnú vodu zlejeme. Na panvici s olejom speníme cibuľu, pór a cesnak. Potom pridáme sójovú omáčku, oregano, maslo, paradajkový pretlak, kurkumu, paprikovú zmes. Po premiešaní pohánky s vychladnutou zmesou pridáme vajcia, primiešame aj polovicu postrúhaného syra, presypeme všetko do zapekacej misky, ktorú predtým vymastíme maslom a vrch posypeme zvyškom syra. Pečieme v rúre na 190 ˚C asi 30 minút.
Šošovicový nákyp
POTREBUJEME:
150 g šošovice hnedej
100 g šošovice oranžovej
20 g ančovičiek
150 g cukety nastrúhanej nahrubo
60 g prosciuto crudo, pokrájané na rezance
20 g petržlenovej vňate, posekanej
2 vajcia
soľ a korenie
PRÍPRAVA:
Hnedú šošovicu uvaríme al dente a scedíme. Oranžovú šošovicu rozvaríme a tiež scedíme. K šošoviciam pridáme postrúhanú cukinu, ančovičky, prosciuto, vňatku, vajcia, osolíme, okoreníme a premiešame. Pečieme na 190 ˚C asi 30 minút.
Cícerovo – hubový nákyp
POTREBUJEME:
200 g uvareného cíceru
150 g tekvice hokkaido
200 g pokrájaných hríbov
1 malá paprika kapia, pokrájaná na kocky
20 g petržlenovej vňate, posekanej
10 g vňate tymianu, posekanej
3 vajcia
20 g masla
soľ a korenie
PRÍPRAVA:
Na masle speníme cibuľu a strúčiky cesnaku, pridáme pokrájané hríby a opečieme ich do zlatista. Odložíme na tanier a do tej istej panvice pridáme tekvicu a s trochou vody ju uvaríme domäkka (cca 5 – 7 minút). Zmiešame s ostatnými ingredienciami a dáme piecť do formy pri teplote 200 ˚C na 25 – 30 minút.