Orechy v čokoláde s marcipánom
Potrebujeme:
200 g marcipánu
45 – 50 ks lieskových orieškov
100 g mliečnej čokolády na varenie
1/2 tabličky posekanej keksovej drte
300 g cesta na vanilkové rožky
Príprava:
Oriešky krátko povaríme v troške vody, vyberieme ošúpeme a nasucho ich opečieme. Polejeme roztopenou čokoládou a posypeme drťou. Obalíme v marcipáne a následne v cestíčku. Pečieme pri 150 °C asi 15 minút alebo do zlatista.
Gaštany v horkej čokoláde
Potrebujeme:
20 uvarených a ošúpaných gaštanov
100 g horkej čokolády na varenie
30 g mletých pistácií
20 ks žltých hrozienok
Príprava:
Gaštany polejeme roztopenou čokoládou , vrch prikryjeme kruhom, napr. z papiera tak, aby ostal neposypaný a zvyšok posypeme mletými orieškami. Na čisté čokoládové miesto na vrchu gaštana prilepíme hrozienko. Necháme vychladnúť.
Makovo-višňový batôžtek
Potrebujeme:
4 pláty listového cesta na štrúdľu
100 g mletého maku
20 – 25 višní bez kôstok
1 vanilínový cukor (10g)
15 g kryštálového cukru
20 g masla, roztopeného
100 ml mlieka
1 vajíčko
Príprava:
Maslo roztopíme a zohrejeme s mliekom. Z masla, mlieka, maku a cukru si vymiešame zmes na plnenie. Pláty cesta nakrájame na rovnaké štvorce cca 12 x 12 cm, do stredu vložíme lyžičku makovej zmesi a okolie potrieme vajíčkom. Rohy zlepíme a vytvoríme akýsi batôžtek, ktorý previažeme potravinárskou stužkou, ktorú po upečení odstránime. Pečieme v teplovzdušnej rúre na 150 ˚C asi 10 – 15 minút, alebo do zlatista.